ימקא, ממילא, אטרקציות תיירותיות במרכז העיר
נולדתי וגדלתי בירושלים, חזרתי לאחר הלימודים בטכניון לירושלים לכחמש שנים ואז עזבתי לתל אביב והשאר היסטוריה. לחזור לטייל בירושלים תמיד מרתק , העיר משתנה והאתרים שלה תמיד יפים. כל טיול הוא אחר, כל תקופה בשנה ירושלים נראית קצת אחרת . עם תחילת כל קיץ , כשהלחות במישור החוף מתחילה לעלות, אויר ההרים הוא ה"רגיעון" שלי והגעגועים לירושלים עולים. יש אזורים שתמיד כייף לחזור אליהם בירושלים. אחד מהם הוא אזור ימ"קא, מלון המלך דוד. ברחוב המלך דוד. כל האזור משופע בבניינים יפיפיים "קולוניאלים" שמחזירים אותי לתקופות אחרות ומציתים את דמיוני, לפעמים אני מרגישה שאני בכלל לא נמצאת בארץ. סוג של חוץ לארץ .
ניצלנו את הרגילה של הבן כדי לנסוע לטייל ביום קייצי יפה לירושלים בהרכב מלא. להגיע לאזור זה ומרכז העיר שבקיץ קם לתחייה ומתעורר לחיים.

החנינו בממילא, שוטטנו ברחוב , בחנויות. ממילא זו תחנה נהדרת לחנייה, אפשר להשאיר את האוטו בחניון ולהמשיך ברגל או לקחת את הרכבת הקלה. בטיול שלנו היום המשכנו ברגל לכיוון ימק"א. עשר דקות הליכה.
מתחם ממילא


הוקם בסוף המאה ה19 והפך למרכז מסחר עבור יהודי וערביי ירושלים שמחוץ לחומות. המתחם נפגע קשות בזמן מלחמת השחרור, והאזור הפך במהירות לאזור גבול טיפוסי: הגבול עבר ממש באמצע השכונה, אזור של מבני מגורים מטים ליפול, שאוכלסו במשפחות עולים מרובות ילדים ומעוטות יכולת, הבניינים הצמודים לחומה נפגעו מדי פעם מירי . כבר אחרי איחוד העיר חלק מהמתחם פונה ותוכנן מחדש ע"י האדריכל משה ספדי, כאשר רק שני בניינים נשארו : בניין מנזר סן- ונסן והבניין שהרצל התאכסן, בית שטרן שפורק והועתק ,אבן לאבן למיקום אחר, לאחר שהתוכניות להריסת המבנה הביאו להתנגדות ממושכת מצד אזרחים רבים ומצד המועצה לשימור אתרים. המתחם חולק לארבעה אזורי תכנון: שדרות ממילא, הכולל מדרחוב מסחרי וחניון גדול, שדרה ופארק בעמק, אזור מגורים בשיפולים הדרומיים של המתחם (כפר דוד ), ואזור מלונות לאורך רחוב המלך דוד. לאחר הרבה עיכובים בשנת 2010 הסתיימה בניית המתחם החדש שאנו מכירים היום.


ימק"א

ימקא הבינלאומית ירושלים (באנגלית: Jerusalem International YMCA) הוא מרכז חינוך, תרבות וספורט הממוקם בלבה של ירושלים והיה מסונף בעבר לארגון ימק"א (איגוד הצעירים הנוצרים) בארצות הברית. מרכז ימקא ירושלים חורט על דגלו טיפוח אחווה וידידות בין נוצרים, מוסלמים ויהודים דרך פעילויות תרבות וספורט משותפות. בבניין, שהוא אחד הבולטים בירושלים ומן המושקעים בין בנייני הארגון בעולם, פועלים גם אולם קונצרטים קטן ומהודר ומלון.
המבנה המרשים נחנך בשנת 1933 ותוכנן בידי האדריכל ארתור לומיס הרמון אדריכל האמפייר סטייט בילדינג בניו יורק. במקור היה המבנה ליד שער שכם.

אלמנטים קישוטיים מייצגים את 3 הדתות : 12 עצי ברוש, 12 חלונות מאירים ו12 קשתות מעל המרפסות מייצגים את 12 שבטי ישראל, 12 תלמידיו של ישו ואת 12 האימאמים. 40 עמודים בחצר מסמלים את 40 השנים במדבר של בני ישראל, 40 ימי הפיתוי של ישו ואת 40 שנותיו של הנביא מוחמד. כותרות העמודים מעוטרות בתמונות של החי והצומח בארץ ושל תושביה.
כדאי לעשות סיבוב באכסדרה היפה שבכניסה למבנה, להכנס לתוך המבנה ולעלות במעלית לראות את מגדל הפעמונים ולתצפית 360 מעלות על כל ירושלים. עלייה במעלית עולה 20 שח.


בראש המגדל קשורים 36 פעמונים קטנים היוצרים יחד פעמונייה עשירה. הצליל הנמוך ביותר בה הוא דו והוא מופק מפעמון שמשקלו 1,500 קילוגרם. הצליל הגבוה ביותר, אף הוא דו, מופק מפעמון שמשקלו 8 קילוגרם.



בחודש דצמבר מתקשט הבניין לכבוד חג המולד , מוצב עץ אשוח גדול והשנה אף התקיים שוק חג מולד. מומלץ להגיע בחשיכה.



מלון המלך דוד
מול ימק"א ניצב בניין לא פחות מפורסם- מלון המלך דוד אשר הוקם אף הוא בשנות ה30. המשמש גם בתור בית הארחה הרשמי של מדינת ישראל עבור אישים חשובים ומפורסמים, ראשיתו כמלון פאר בימי המנדט הבריטי, ועד היום לא הועם זוהרו. המלון נחשב מהבולטים והיוקרתיים שבמלונות ישראל, וזכה לפרסום ברחבי העולם.

בשנת 1929 יזמו בני משפחת מוצרי, משפחה יהודית אמידה של אנשי עסקים ממצרים, הקמת מלון פאר בירושלים. לצורך ההשקעה בהקמת המלון. בשנת 1929 החברה רכשה מהפטריארכיה היוונית-אורתודוקסית של ירושלים שטח גדול . קרבתו של המלון למגדל דוד ולקבר דוד העניקה את ההשראה לשם שנבחר עבורו – "King David"- "המלך דוד". השם נועד לשקף הדר מלכות, כמקובל במלונות הפאר של אירופה באותה תקופה, אבל עם שם ארץ ישראלי-ישראלי.
המלון נפתח לציבור ב-20 בדצמבר 1930, אך פרוץ מאורעות תרפ"ט ואח"כ המרד הערבי ב1936, הביאו לירידה חדה במספר התיירים, והמבקרים במלון. במלון התארחו אורחים חשובים והבריטים חכרו אגף שלם שהיה למשרדים, אך בשנת 1946 פוצצו אנשי האצל אגף שלם במלון כחלק מהמאבק בבריטים. המלון ננטש על ידי הבריטים , כשעזבו ב1948 הפך להיות מפקדת הצלב האדום.
מיקומו – על קו התפר בין העמדות הישראליות בשכונות משכנות שאננים וימין משה, לבין העמדות הערביות על חומת ירושלים, מול עמדות הלגיון הערבי הירדני – הביא לכך שמדי יום נורו על המלון עשרות כדורים ופגזים.


רק לאחר איחוד העיר, הגידול הניכר בתנועת התיירים לירושלים הביא לתפוסה מלאה בכל מלונות ירושלים, ומטבע הדברים היה מלון המלך דוד הפך ליוקרתי שביניהם, שימר את מעמדו כ"מלון הדגל" של ירושלים והיה הרווחי במלונות דן.
חללי האירוח המפוארים, הקישוטים וסידורי הפרחים, החצר בה אפשר בקיץ לשבת לשתות קפה קר עם עוגה, הבריכה והנוף אל העיר העתיקה, משרים אוירה של מלונות פאר בחו"ל וניתן לחשוב לרגע שאנחנו ממש שם.



ניתן גם לראות לאורך המסדרון על הרצפה את חתימות האורחים המפורסמים שביקרו במלון.


מדרחוב נחלת שבעה רח יואל משה סלומון
אין כמעט מי שלא מכיר את המדרחוב הזה בירושלים, שבקיץ עוטה את קישוטי המטריות ומעניק צבעוניות, משחקי אור וצל לרחוב הזה. הוא חלק מאחת השכונות הראשונות שנבנו מחוץ לחומות בשנת 1869 ושמה נחלת שבעה. קמה בשנת 1869 (תרכ"ט) כחלק מתהליך "היציאה מן החומות" – ההתיישבות היהודית מחוץ לחומות העיר העתיקה. כדי להגביר את תחושת הביטחון, נבחר אתר השכונה בסמוך למגרש הרוסים שנבנה שנים אחדות קודם לכן, ועל אם הדרך הראשית מירושלים ליפו, כיום רחוב יפו. השכונה נוסדה ביוזמת שבעה צעירים ירושלמים, בני המשפחות הוותיקות ביישוב הישן של ירושלים בעיר העתיקה, ששאפו לקיים את מצוות יישוב ארץ ישראל ולבנות את ירושלים: יוסף ריבלין, יואל משה סלומון, יהושע ילין, מיכל הכהן, בנימין סלנט , חיים הלוי ואריה (לייב) הורוביץ. השבעה שאבו עידוד מהצלחת ניסיונות ההתיישבות הקודמים מחוץ לחומות. בהמשך התפתחות ירושלים מחוץ לחומות , היתה שכונה זו לאחת המוזנחות ואף נשקל להרוס אותה ולבנות בניינים חדשים במקומה ואף חלק נהרסו.


בשנות ה-80, בעקבות לחץ ציבורי והתעוררות המודעות לשימור אתרים היסטוריים, יצאה לפועל תוכנית שימור, שיקום ושיחזור של נחלת שבעה בהוראתו של ראש העיר טדי קולק. על התכנון הופקד האדריכל נחום מלצר . המחסנים ובתי המלאכה התפנו, הרחובות רוצפו והפכו למדרחובים, חזיתות הבתים נוקו וחודשו, ומערכת הסמטאות והשבילים הפנימיים פונו מגרוטאות ורוצפו מחדש. נפתחו במקום בתי קפה, מסעדות, פאבים, גלריות וכדומה, ונקבע שילוט אחיד לכל בתי העסק המשקף את רוח המקום. עבודות השיקום והושלמו ב1989. במקום פועלים חנויות אמנים , מסעדות שהמומלצות ביניהם זוני ותמול שלשום.
אפשר להגיע מאזור ממילא עם הרכבת הקלה או ללכת ברגל כ 10 דקות.
רח בן שטח
ממש בסמוך לנחלת שבעה , נמצא רח בן-שטח. בקיץ הפך הרחוב לפרחוני במיוחד עם הקישוטים שנתלו . אפשר למצוא עליו את מסעדת הדגים דולפין ים , בהמשך הרחוב אפשר לרדת לרחוב בן סירא שם יש את קפה "הסירה" וה"מרבד-שטיח"


ה"מרבד"
המרבד הוא מיצב שנוצר על ידי האמנית סמדר כרמלי והוא בנוי בצורת שטיח המורכב מפאזל של כ-500 אריחים, כל אחד במשקל של 60 ק"ג על פני שטח של 300 מ"ר. האריחים יצוקים מבטון לתוך תבניות וצבעיתם נעשתה בשיטה משולבת של ריסוס ועבודת מכחול פרטנית. .
הצבע המרכזי – כחול-טורקיז, נבחר בגלל היותו צבע הבולט במרחב הציבורי העירוני וצבע המשרה תחושת חופש ומלכותיות.
בתהליך היצירה בחרה האמנית שורה ארוכה של מוטיבים סמליים, שחלקם מעוצבים בהשראת מוטיבים עתיקים ומוכרים או שעברו עיצוב מחודש, המתכתב עם עיצובים עתיקים שהוטבעו על מטבעות יהודיים, שנמצאו בחפירות ארכיאולוגיות באזור ירושלים. המרבד נמצא בפינת הרחובות בן סירא ורח' הלל ממש ליד קפה נאדי ומלון JLM.




מדרחוב בן יהודה-ככר ציון -קישוטי סריגה
מדרחוב בן יהודה הוא חלק מה״משולש" הירושלמי המפורסם של הרחובות במרכז ירושלים. כאשר במפגש עם רחוב יפו יש את ככר ציון המפורסמת. הרבה היסטוריה עברה על הככר הזאת , ובקיץ שעבר היא נעטפה בקישוטי סריגה ובשילוב של הופעות מוסיקה שנערכו במקום, הככר קמה לחיים ונראתה צוהלת ושמחה. המיצג קיים בקיץ.

עידכון מקיץ 2022– ברחוב דורות ראשונים נתלו קישוטים ..כן הכביסה שאתם רואים כאן, בכל רחובות המדרחוב ישנם קישוטים שונים.


וביניהם הבולט ברח דרום -הבלונים ברח' דרום בין רח' שמאי לרח' הלל.
אפשרויות טיול נוספות
- מימק"א ומלון המלך דוד אפשר להמשיך לימין משה ולטחנת רוח המפורסמת .

- המרכז העולמי היהודי צפון אפריקה
- המפעל
- בניינים יפים לאורך רחוב אמיל בוטה : בניין הקונסוליה הצרפתית ,
- אפשר להמשיך לטייל ברחובות המדרחוב,
- לעלות לשוק מחנה יהודה, זה מה שאנחנו עשינו ! ! , חיכינו לערב כאשר השוק משנה את פניו והופך לאזור בילוי. הגעה : ברגל דרך רחוב אגריפס או ברכבת הקלה.

- ואם רציתם לחזור לעיר העתיקה מפנה אתכם לפוסט שלי על הרובע הנוצרי
פוסט נוסף בירושלים – הרובע הארמני
אהבתם ?
להרשמה לקבלת עידכונים ופוסטים חדשים יש לרשום את המייל, לאשר את המייל החוזר ולראות שהפוסטים לא מגיעים לרשתות חברתיות.
אפשר לעקוב אחרי גם בפייסבוק ובאינסטגרם
טיול מקסים! אשמח לקבל עדכונים טיולים. תודה
אהבתיאהבתי
הי תודה רבה אדית ! כדי להיות מנוייה את צריכה להכניס את המייל שלך במקום שכתוב : לקבלת עידכונים ולשלוח. אז תקבלי מוורדפרס מייל לאישור. תאשרי ותהייי בפנים . או בסוף הפוסט או בדף צור קשר
אהבתיאהבתי